2022-10-13 09:52:11

PREDAVANJEM NUTRICIONISTICE OBILJEŽILI SMO TJEDAN ŠKOLSKOGA DORUČKA

Najvažnije je ostati u ravnoteži

U utorak, 11. listopada 2022., u našoj je školi održano predavanje povodom Tjedna školskoga doručka. Predavanje je održala nutricionistica Ivana Domislović koja nam je pobliže objasnila zašto je doručak važan i kakva je to zdrava prehrana.

Predavanje koje se održalo u školskoj blagovaonici bilo je namijenjeno učenicima viših razreda. Naša nam je gošća objasnila tko su nutricionisti te kakvu ulogu oni imaju u našem zdravlju. Naučili smo koje namirnice pomažu koncentraciji i trebali bismo ih češće jesti, a čuli smo i o namirnicama koje imaju suprotni efekt te bi njihov unos trebalo smanjiti. Razgovarali smo o tome kako rasporediti obroke, koje namirnice uzeti za koji obrok te koje su namirnice važne za pojedine organe. Primjerice, orašasti su plodovi dobri za mozak, brokula za pluća, riba za srce, a grah za bubrege. Nutricionistica nas je uputila i kako odrediti količinu hrane na tanjuru koja nam je potrebna za uravnoteženu prehranu.

Dok smo slušali predavanje, naše su nam učiteljice podijelile kolače koje je za nas pripremila školska kuharica po receptu Ivane Domislović. Riječ je o zdravijoj verziji kolača od orašastih plodova i jabuka, s vrlo malo šećera. Okus kolača nekima je odgovarao, a nekima je bio gorak.

Na kraju predavanja zajednički smo došli do zaključka da nema nezdrave hrane, samo treba znati pravilno odabrati vrstu i količinu hrane. Kad pojedemo obrok u kojem ima mnogo povrća, malo mesa i priloga, smijemo se počastiti redom čokolade ili kolačem. Na tanjuru bi sam se uvijek trebale naći žuta, zelena, crvena i ljubičasta boja, a voće trebamo jesti dva puta na dan.

Od danas jedemo uravnoteženo i u bojama!

Dorotea Fogec, 8. a

Fotografije: G. Šimunec


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Sveti Ilija