2025-10-30 22:35:56

U VARAŽDINSKI TOPLICAMA NAUČILI KAKO SVJESNIJE KORISTITI DOMAĆU HRANU

REGIONALNO i SEZONSKI umjesto GLOBALNO

Četrdeset i pet učenika petih i šestih razreda triju partnerskih škola u programu jezične diplome DSD (Središnjeg ureda za škole u inozemstvu (ZfA) Saveznog ureda za vanjske poslove) iz Varaždinskih Toplica, Svetog Ilije i Vidovca sastalo se 28. listopada u OŠ Varaždinske Toplice kako bi se međusobno upoznali i bavili svjesnim korištenjem domaće hrane, i to na djeci prilagođenom njemačkom jeziku. Cilj je bio podići razinu svijesti o samoodrživosti u vlastitom mikrokozmosu te ih na taj način osvijestiti koliko je bitno zaštititi naš planet.

Učenici su u manjim grupama izradili sezonske kalendare voćarstva i povrtlarstva Hrvatske te ih usporedili s njemačkim sezonskim kalendarom. Nakon toga su posjetili Arheološki park Aquae Lasae te OPG Luka Krainc, a slušali smo i predavanje o pčelama. Učenici su prema receptima na njemačkom jeziku pripremili dva tipična regionalna jela prema originalnim receptima iz doba Rimljana – kruh i varivo od ječma, a osvježili su se limunadom pripremljenom s ljekovitom vodom. Zahvaljujući organizacijskom timu, kuhinjskom osoblju i njihovoj brižljivoj pripremi, sudionici su bili izuzetno zadovoljni postignutim rezultatima i uživali u hrani.

U završnom dijelu projekta učenici su uz pomoć sezonskih kalendara i informacija iz OPG-ova razvili savjete kako u svakodnevnom životu svjesno i održivo djelovati u vezi s prehranom, i to prema načelu „Misli globalno, djeluj lokalno ili individualno“.

                                                                                                   

  Maja Majnarić, učiteljica Njemačkog jezika


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Sveti Ilija