U VARAŽDINSKI TOPLICAMA NAUČILI KAKO SVJESNIJE KORISTITI DOMAĆU HRANU
Autor: Gordana Šimunec, 30. 10. 2025.
REGIONALNO i SEZONSKI umjesto GLOBALNO Četrdeset i pet učenika petih i šestih razreda triju partnerskih škola u programu jezične diplome DSD (Središnjeg ureda za škole u inozemstvu (ZfA) Saveznog ureda za vanjske poslove) iz Varaždinskih Toplica, Svetog Ilije i Vidovca sastalo se 28. listopada u OŠ Varaždinske Toplice kako bi se međusobno upoznali i bavili svjesnim korištenjem domaće hrane, i to na djeci prilagođenom njemačkom jeziku. Cilj je bio podići razinu svijesti o samoodrživosti u vlastitom mikrokozmosu te ih na taj način osvijestiti koliko je bitno zaštititi naš planet.
Učenici su u manjim grupama izradili sezonske kalendare voćarstva i povrtlarstva Hrvatske te ih usporedili s njemačkim sezonskim kalendarom. Nakon toga su posjetili Arheološki park Aquae Lasae te OPG Luka Krainc, a slušali smo i predavanje o pčelama. Učenici su prema receptima na njemačkom jeziku pripremili dva tipična regionalna jela prema originalnim receptima iz doba Rimljana – kruh i varivo od ječma, a osvježili su se limunadom pripremljenom s ljekovitom vodom. Zahvaljujući organizacijskom timu, kuhinjskom osoblju i njihovoj brižljivoj pripremi, sudionici su bili izuzetno zadovoljni postignutim rezultatima i uživali u hrani.
U završnom dijelu projekta učenici su uz pomoć sezonskih kalendara i informacija iz OPG-ova razvili savjete kako u svakodnevnom životu svjesno i održivo djelovati u vezi s prehranom, i to prema načelu „Misli globalno, djeluj lokalno ili individualno“.
Maja Majnarić, učiteljica Njemačkog jezika
| « Studeni 2025 » | ||||||
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Ukupno: 349701
Ovaj mjesec: 2199
Ovaj tjedan: 442
Danas: 20













.jpeg)




